Followers

Sunday, January 17, 2010

diari mujahidah...





salam...
saya sambung lagi diari saya ari ni...=)
tadi after subuh prayer,,saya trus p stdy room n baca ma'thurat...lpas abeh ma'thurat,,mula la rase ngantok balik..huhu,but i juz keep seatg ats krusi saya yg mmg x empuk tu..hehe,tgah dok bpikir sal masa depan tu(huhu~),,tiba2 tnampak satu buku yg da lama saya x bukak smenjak saya skang ni dok mnelaah buku solusi dari isu1-isu15.(",).ok,,lps tnampak tu,sure la trase nk amik bace sb mmg da lama xbukak..dok tgah belek2 tu,,tetiba tgan dok p brenti kat satu page yg saya ada tanda stars..ehehe,,(dats mean de page is quite imprtant 4 me..)..mmg betulla,mase tgok kat page tu,,saya tgok kat satu ayat yg saya mmg da hlight(cuma da xingat bila..)...ayat tu bbunyi camni...

" KEMENANGAN & KEJAYAAN ITU SEDANG MENANTI DI HADAPAN KITA. WALAUPUN TEKANAN SEMAKIN DAHSYAT DAN KERAS MENGHIMPIT KITA, TETAPI INGATLAH BAHAWA SESUNGGUHNYA FAJAR MENTARI PASTIKAN TERBIT WALAUPUN KEGELAPAN MASIH BERPANJANGAN "
-AL IMAM HASSAN AL BANNA-






tetiba fikiran saya mnerawang jaoh p ke abad 19 dinasti ching..hulala~xdelah..tetiba datang balik dlm kotak pikiran saya nape saya bold kata2 hikmah ni..n it was hppened tyme 2bulan ptama saya dok kat nilai ni..(asenyer kot..)masa tu smua student xbraper serius lagi nk blaja sbb baru stat sem..plus,,we're new student,,lagi la rilek habis..n seingat saya,masa tu smua scity n club sibuk ngan AGM..(annual grand meeting)..de most reason depa buat agm ni sbb dorg nak pilih cmttee baru utk klab n sciety..masa tu mula la tiap2 malam ada anncment "attntion to all student cfs iium nilai,u're cmplsary to attend bla..bla..bla..."..n tyme tu jgak saya yg mmang dah xbrape nk minat ngan benda2 camni buat dek je la kat suara2 merdu yg dok tgah buat anncment tu..

tapi ada satu malam tu,,saya yg tgah dok murojaah quran kat masjid dpt satu msg dari sorang sister(nama dia k.azimah~)..msg dia mafhum nyer camni la..adik,,malam ni ada usrah kat musolla blok a..lpas baca msg tu trus x pk panjang nk p@x sbb mmg da lama cari usrah kat uia ni..pastu saya pon brangkat balik dari msjid lpas solat isyak..smpai kat blok trus p musolla tgkat2 yg smemangnyer lagi bawah dari bilik saya kat tgkat3 tuh...huh~masa masuk tu saya tgok da rmai orang kat dalam(alhmdulillah,,rupenyer students kat cni masih cinta pada salah satu daripd sunnah Rasulullah ni...),,saya pon trus duduk kat barisan blakang n hujung skali..rase kecik plak diri tgok smua orang cam thiqoh2 jer...~lpas akak yg fes tu ckap,,then akak kdua plak ckap..em,,ada la dlm stengah jam dorang dok bcakap n bagi tazkirah kat depan tu..masa tu saya rasa iman ni subur balik dari kegersangan ilmu n nasihat..

lpas tu akak2 tadi suh pecahkan kpd bbrapa group n saya pon trus p ke group yg dhandle oleh sis azimah(mmandangkan saya knal dia sorang jer tyme tu..huhu),,nak dipendekkan criter,,dlm liqa' saya tu,,k.jimah suh setiap org cakap,,pape pun dpan orang len asalkn bnda2 bmanfaat,,hadis,,ayat quran@pape jer yg boleh dkongsi...masa tu saya org last yg bcakap,,sbb saya mmg xsuka cakap bnyak klau xperlu..so,,masa tu xde benda lain yg tlintas kat pikiran kcuali kata2 Abu Musa Al-Asyari yg saya pgg smpai ari ni...

"perumpmaan orang mukmin yg baca quran seperti uthrujjah(buah limau syurga),,bau harum n rasa sedap...prumpamaan org mukmin yg xbaca quran spt buah tamar,bau xde tapi rasa sedap..prumpamaan org munafiq yg baca quran plak spt raihanah(bunga syurga),,bau harum tp rasa xde n last prumpamaan org munafiq yg xbaca quran spt hanzolah(peria),bau xde n rasa pahit..."




ringkas n sderhana jer sharing moment saya..lpas abeh saya ckap,bsurailah group liqa' kami n then k.,jimah ckap nnti pape info dia ckap blik...saya pon trus blik..

nak dijadikan sejarah,,lpas smggu tu,,saya dpt msg dari sorang sister mtak nk jumpa..sy pon pegi je la..tyme jumpa tu,,dia cakap adik dpilih utk jadi salah sorang cmmttee IRKSS..tkejut benor saya tyme tu sbb setahu saya ni sciety course...huh,,time tu mcm2 dok pikir,,ape la sis2 ni,,saya yg sempoi n xbrapa boleh diharap pon tpilih...saya xpk panjang trus tolak jer twaran tu...

malam tu plak saya dpt call dari k.masyitah mtak turun kat bawah..saya bagi ler bribu alasan xmoh turun tp atas sifat lembut saiyidina uthman(",)saya turun la jgak...sis masyitah ckp da xde masa ni,,nak xnak adik kna s2ju jgak n skang ni kami nk amik gambor buat slide malam agm...tkejut cimpanzee saya tyme tu tp nk buat cane,,nasi da hangit..huhu(nasi da jadi bubur..) maka dorang pon amikla gmbar muka saya yg mmg encem ni..huhu..

balik bilik tu saya trus mgelabah xtao nk ckap cane dah...saya dok mundar mandir dlm stdy room n utk bagi relaks cket,,saya pon bace la satu buku yg saya bawak dari khazanah ilmu saya kat umah..n then jumpa la ayat tadi.."" KEMENANGAN & KEJAYAAN ITU SEDANG MENANTI DI HADAPAN KITA. WALAUPUN TEKANAN SEMAKIN DAHSYAT DAN KERAS MENGHIMPIT KITA, TETAPI INGATLAH BAHAWA SESUNGGUHNYA FAJAR MENTARI PASTIKAN TERBIT WALAUPUN KEGELAPAN MASIH BERPANJANGAN "
-AL IMAM HASSAN AL BANNA-..slpas baca ayat ni lega la cket pastu tpikir plak nk kol akak saya yg kat perak tu,,n then dia pon bagi la nasihat kat adik dia yg tgh bdebor2 ni.antara yg tkeluar dari mulut kakak saya yg saya ingat..

"jangan letakkan garam di dalam air yg sedikit, masinnya akan terasa
tetapi letakkan ia di dalam tasik yang besar, agar hilang masinnya"

begitulah dgn masalah yang kita hadapi, jgn terlalu menumpukan pd masalah tersebut sehingga membebankan diri sendiri...
tp berlapang dada lah, krn dengan nya mudah bg kita menerima hidayah dan pasti ada hikmah disebaliknya.....

lpas abeh ckap ngan kakak saya,tpikir jgak saya pada kata2 Dr Aidh AlQarni dlm buku beliau LaTahzan"jangan anda hiraukan segala sesuatu yang tidak mampu anda selesaikan, sebagai penggantinya, curahkanlah waktu anda untuk berusaha memperbaiki segala sesuatu yang mampu anda perbaiki..saya pon trus bdoa mtak ptunjuk dgan Allah pmudahkan sgala urusan saya kat bumi nilai ni...


"boleh jadi Allah mencegah anda memperoleh sesuatu adalah sebuah kurniaanNya dan tidak terlaksananya keinginan anda adalah sebuah bentuk kasih sayangNya, tertundanya pencapaian anda dari apa yang anda inginkan adalah inayah dr Allah, kerana Allah mengetahui diri anda lebih dari anda sendiri......"-hukama'-

dan..hari ni saya dgan rasminya jadi salah sorang cmtee sciety Irkss tu..saya bsyukur saya dapat bawak kerja2 sciety yg btimbun tu smpai ari ni n saya slalu mtak Allah pmudahkan n redha kan saya brada di tempat ni...

letihnyer la mak oi..dah keras tgan mnulis,,prut pon da bkeroncong lagu shah rukh khan mtak suh isi..huhu..smpai ketemu di lain lembaran...sayonara~

...::hargailah ibu anda::...



Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


salam...
btemu lagi yer kita..hehehe
xpe la, sbelum saya smbung klas blik ari isnin ni,saya try share sbanyak mungkin apa yg tlintas d kotak pkiran saya yg kecik ni..hehehe(but i'm not a narrow minded ok=p)
ok,,alkisahnya camni...
^_^
one day..........Seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk
menyediakan makan malam di dapur lalu menghulurkan sekeping kertas yang
bertulis sesuatu.Si ibu segera mengesatkan tangan di apron menyambut
kertas yang
dihulurkan oleh sianak lalu membacanya.

Kos upah membantu ibu:

1) Tolong pergi kedai RM4.00
2) Tolong jaga adik RM4.00
3) Tolong buang sampah RM1.00
4) Tolong kemas bilik RM2.00
5) Tolong siram bunga RM3.00
6) Tolong sapu sampah RM3.00

Jumlah : RM17.00

Selesai membaca, si ibu tersenyum memandang si anak
sambil sesuatu berlegar-legar si mindanya. Si ibu mencapai sebatang
pen dan menulis sesuatu di belakang kertas yang sama.

1) Kos mengandungkanmu selama 9 bulan - PERCUMA
2) Kos berjaga malam kerana menjagamu - PERCUMA
3) Kos air mata yang menitis keranamu - PERCUMA
4) Kos kerunsingan kerana bimbangkanmu - PERCUMA
5) Kos menyediakan makan minum, pakaian &
keperluanmu - PERCUMA



Jumlah Keseluruhan Nilai Kasihku - PERCUMA

Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang
dituliskan oleh si ibu. Si anak menatap wajah ibu, memeluknya dan berkata,

"Saya Sayangkan Ibu".
Kemudian si anak mengambil pen dan menulis "Telah Dibayar" pada
mukasurat yang ditulisnya.

Ingat lagu di RTM? - Who's next? My mother! Who's
next? My Mother!

Jika kamu menyayangi ibumu, "forward"kanlah komen ini
kepada sahabat-sahabat.

1 orang : Kamu tidak sayangkan ibumu
2-4 orang : Kamu sayang ibumu
5-9 orang : Bagus! Sayang jugak kamu kepada Ibumu
10 lebih : Syabas!Kamu akan disayangi Ibumu dan
juga semua orang!

**sekadar perkongsian ngan smua...^_^

Saturday, January 16, 2010

#links

#links

subuh pada satu safar...




Kala Subuh

Kala subuh telah bersinar
Daku datang untuk berdoa
Kala sang suria bersinar memancar
Daku datang sujud dan memuja

Hidupku pasrah kepada Mu
Ibadahku hanya untuk Mu
Ku sebut nama Mu Allahhu Akbar

Ku harap pada Mu semata
Sebelum jasad menjadi tanah
Hapuskan segala dosa
Disengaja atau tiada

Tuhanku ku pohon restu Mu
Perjuanganku hanya untuk Mu
Kusebut nama Mu Allahhu Akbar

Ku harap hidayah dari Mu
Dalam menempuh jalan hidupku
Cintaku hanya untuk Mu
Kebahagiaan yang ku harapkan....
juz nak share lagu ni jer...xder kaitan ngan post kat bwah ni...hehehe

ni time subuh tadi...tlupa nak post lpas tulis..hehe,,ok la saya xde la nak mngarut pape kat cni tapi juz nak share sdikit criter ngan diari saya ni=)citer sbenanye camni,,saya bangun tadi stengah jam sblm subuh n pastu trus p besihkan diri ckit n then solat..mmandangkan tpakse solat duduk,sbb xleh bengkokkan kaki(tjatoh kat longkang masjid..huhu)saya pon xmasok la solat jemaah bdak2 bilik saya..jadi saya solat subuh awal ckit usai masuk waktu,,sbb xyah tggu sape2,n selesai solat pun cepat la dari jemaah bilik saya tu...lpas solat,,saya p stdy room nk baca ma'thurat tapi tetiba fon saya bbunyi..."u've got 1 new msg"..saya pun view la inbox n tertera nama kakak ksayangan yg skang blajo kat Dq,,mmberi peringatan bhawa hari ni satu safar...since i'm quite a kecoh person,,saya pun trus fward msg tu kat seme kawan2 n sahabat2 yg ada dlm cntact tu informg dat tday is 1st safar...lpas baca quran skadar tmampu,,saya pon bukak lptop checkg for a new mail..em,luckyly,saya dapat satu mail dari kwan yg skang tgah blajo kat bumi anbiya'..email nyer mcm ni..saya juz copy-paste jer ni..hehehe

"Bulan Safar adalah bulan kedua mengikut perkiraan kalendar Islam yang berdasarkan tahun Qamariah (perkiraan bulan mengelilingi bumi). Safar ertinya kosong. Dinamakan Safar kerana dalam bulan ini orang-orang Arab sering meninggalkan rumah mereka menjadi kosong kerana melakukan serangan dan menuntut pembalasan ke atas musuh-musuh mereka. Antara peristiwa-peristiwa penting yang berlaku dalam sejarah Islam pada bulan ini ialah Peperangan Al-Abwa pada tahun kedua Hijrah, Peperangan Zi-Amin, tahun ketiga Hijrah dan Peperangan Ar-Raji (Bi'ru Ma'unah) pada tahun keempat Hijrah.

Di dalam bulan ini juga ada di kalangan umat Islam mengambil kesempatan melakukan perkara-perkara bidaah dan khurafat yang bertentangan dengan syariat Islam. Ini kerana menurut kepercayaan turun-temurun sesetengah orang Islam yang jahil, bulan Safar ini merupakan bulan turunnya bala bencana dan mala- petaka khususnya pada hari Rabu minggu terakhir. Oleh sebab itu setiap tahun mereka akan melakukan amalan-amalan karut sebagai cara untuk menolak bala yang dipercayai mereka itu.

Antara amalan khurafat yang pernah muncul di alam Melayu ialah upacara Pesta Mandi Safar. Amalan ini menjadi popular suatu waktu dahulu. Apabila tiba bulan Safar, umat Islam terutamanya yang tinggal berhampiran dengan pantai atau sungai akan mengadakan upacara mandi beramai-ramai dengan kepercayaan perbuatan berkenaan boleh menghapuskan dosa dan menolak bala. Pada biasanya amalan mandi Safar ini dilakukan pada hari Rabu minggu terakhir dalam bulan Safar.

Selain daripada amalan tersebut, kebanyakan umat Islam pada masa ini, khususnya orang-orang tua di negara ini tidak mahu mengadakan majlis perkahwinan dalam bulan Safar kerana mereka berpendapat dan mempercayai bahawa kedua-dua pengantin nanti tidak akan mendapat zuriat. Amalan dan kepercayaan seperti itu jelas bercanggah dengan syariat Islam serta boleh menyebabkan rosaknya akidah.

Sebenarnya nahas atau bala bencana itu tidaklah berlaku hanya pada bulan Safar sahaja. Kepercayaan karut itu telah ditolak dan dilarang dengan kerasnya oleh agama Islam sebagaimana firman Allah Subhanahu Wataala dalam Surah At-Taubah ayat 51...wsalam"

em...lpas baca mail dia,teringin rasenyer nak coret dlm blog saya ni buat khazanah alam asemesta..huhu...ok,,it seem like asar nak masuk..c u nx tyme..

diari mujahidah...





salam...
saya sambung lagi diari saya ari ni...=)
tadi after subuh prayer,,saya trus p stdy room n baca ma'thurat...lpas abeh ma'thurat,,mula la rase ngantok balik..huhu,but i juz keep seatg ats krusi saya yg mmg x empuk tu..hehe,tgah dok bpikir sal masa depan tu(huhu~),,tiba2 tnampak satu buku yg da lama saya x bukak smenjak saya skang ni dok mnelaah buku solusi dari isu1-isu15.(",).ok,,lps tnampak tu,sure la trase nk amik bace sb mmg da lama xbukak..dok tgah belek2 tu,,tetiba tgan dok p brenti kat satu page yg saya ada tanda stars..ehehe,,(dats mean de page is quite imprtant 4 me..)..mmg betulla,mase tgok kat page tu,,saya tgok kat satu ayat yg saya mmg da hlight(cuma da xingat bila..)...ayat tu bbunyi camni...

" KEMENANGAN & KEJAYAAN ITU SEDANG MENANTI DI HADAPAN KITA. WALAUPUN TEKANAN SEMAKIN DAHSYAT DAN KERAS MENGHIMPIT KITA, TETAPI INGATLAH BAHAWA SESUNGGUHNYA FAJAR MENTARI PASTIKAN TERBIT WALAUPUN KEGELAPAN MASIH BERPANJANGAN "
-AL IMAM HASSAN AL BANNA-






tetiba fikiran saya mnerawang jaoh p ke abad 19 dinasti ching..hulala~xdelah..tetiba datang balik dlm kotak pikiran saya nape saya bold kata2 hikmah ni..n it was hppened tyme 2bulan ptama saya dok kat nilai ni..(asenyer kot..)masa tu smua student xbraper serius lagi nk blaja sbb baru stat sem..plus,,we're new student,,lagi la rilek habis..n seingat saya,masa tu smua scity n club sibuk ngan AGM..(annual grand meeting)..de most reason depa buat agm ni sbb dorg nak pilih cmttee baru utk klab n sciety..masa tu mula la tiap2 malam ada anncment "attntion to all student cfs iium nilai,u're cmplsary to attend bla..bla..bla..."..n tyme tu jgak saya yg mmang dah xbrape nk minat ngan benda2 camni buat dek je la kat suara2 merdu yg dok tgah buat anncment tu..

tapi ada satu malam tu,,saya yg tgah dok murojaah quran kat masjid dpt satu msg dari sorang sister(nama dia k.azimah~)..msg dia mafhum nyer camni la..adik,,malam ni ada usrah kat musolla blok a..lpas baca msg tu trus x pk panjang nk p@x sbb mmg da lama cari usrah kat uia ni..pastu saya pon brangkat balik dari msjid lpas solat isyak..smpai kat blok trus p musolla tgkat2 yg smemangnyer lagi bawah dari bilik saya kat tgkat3 tuh...huh~masa masuk tu saya tgok da rmai orang kat dalam(alhmdulillah,,rupenyer students kat cni masih cinta pada salah satu daripd sunnah Rasulullah ni...),,saya pon trus duduk kat barisan blakang n hujung skali..rase kecik plak diri tgok smua orang cam thiqoh2 jer...~lpas akak yg fes tu ckap,,then akak kdua plak ckap..em,,ada la dlm stengah jam dorang dok bcakap n bagi tazkirah kat depan tu..masa tu saya rasa iman ni subur balik dari kegersangan ilmu n nasihat..

lpas tu akak2 tadi suh pecahkan kpd bbrapa group n saya pon trus p ke group yg dhandle oleh sis azimah(mmandangkan saya knal dia sorang jer tyme tu..huhu),,nak dipendekkan criter,,dlm liqa' saya tu,,k.jimah suh setiap org cakap,,pape pun dpan orang len asalkn bnda2 bmanfaat,,hadis,,ayat quran@pape jer yg boleh dkongsi...masa tu saya org last yg bcakap,,sbb saya mmg xsuka cakap bnyak klau xperlu..so,,masa tu xde benda lain yg tlintas kat pikiran kcuali kata2 Abu Musa Al-Asyari yg saya pgg smpai ari ni...

"perumpmaan orang mukmin yg baca quran seperti uthrujjah(buah limau syurga),,bau harum n rasa sedap...prumpamaan org mukmin yg xbaca quran spt buah tamar,bau xde tapi rasa sedap..prumpamaan org munafiq yg baca quran plak spt raihanah(bunga syurga),,bau harum tp rasa xde n last prumpamaan org munafiq yg xbaca quran spt hanzolah(peria),bau xde n rasa pahit..."




ringkas n sderhana jer sharing moment saya..lpas abeh saya ckap,bsurailah group liqa' kami n then k.,jimah ckap nnti pape info dia ckap blik...saya pon trus blik..

nak dijadikan sejarah,,lpas smggu tu,,saya dpt msg dari sorang sister mtak nk jumpa..sy pon pegi je la..tyme jumpa tu,,dia cakap adik dpilih utk jadi salah sorang cmmttee IRKSS..tkejut benor saya tyme tu sbb setahu saya ni sciety course...huh,,time tu mcm2 dok pikir,,ape la sis2 ni,,saya yg sempoi n xbrapa boleh diharap pon tpilih...saya xpk panjang trus tolak jer twaran tu...

malam tu plak saya dpt call dari k.masyitah mtak turun kat bawah..saya bagi ler bribu alasan xmoh turun tp atas sifat lembut saiyidina uthman(",)saya turun la jgak...sis masyitah ckp da xde masa ni,,nak xnak adik kna s2ju jgak n skang ni kami nk amik gambor buat slide malam agm...tkejut cimpanzee saya tyme tu tp nk buat cane,,nasi da hangit..huhu(nasi da jadi bubur..) maka dorang pon amikla gmbar muka saya yg mmg encem ni..huhu..

balik bilik tu saya trus mgelabah xtao nk ckap cane dah...saya dok mundar mandir dlm stdy room n utk bagi relaks cket,,saya pon bace la satu buku yg saya bawak dari khazanah ilmu saya kat umah..n then jumpa la ayat tadi.."" KEMENANGAN & KEJAYAAN ITU SEDANG MENANTI DI HADAPAN KITA. WALAUPUN TEKANAN SEMAKIN DAHSYAT DAN KERAS MENGHIMPIT KITA, TETAPI INGATLAH BAHAWA SESUNGGUHNYA FAJAR MENTARI PASTIKAN TERBIT WALAUPUN KEGELAPAN MASIH BERPANJANGAN "
-AL IMAM HASSAN AL BANNA-..slpas baca ayat ni lega la cket pastu tpikir plak nk kol akak saya yg kat perak tu,,n then dia pon bagi la nasihat kat adik dia yg tgh bdebor2 ni.antara yg tkeluar dari mulut kakak saya yg saya ingat..

"jangan letakkan garam di dalam air yg sedikit, masinnya akan terasa
tetapi letakkan ia di dalam tasik yang besar, agar hilang masinnya"

begitulah dgn masalah yang kita hadapi, jgn terlalu menumpukan pd masalah tersebut sehingga membebankan diri sendiri...
tp berlapang dada lah, krn dengan nya mudah bg kita menerima hidayah dan pasti ada hikmah disebaliknya.....

lpas abeh ckap ngan kakak saya,tpikir jgak saya pada kata2 Dr Aidh AlQarni dlm buku beliau LaTahzan"jangan anda hiraukan segala sesuatu yang tidak mampu anda selesaikan, sebagai penggantinya, curahkanlah waktu anda untuk berusaha memperbaiki segala sesuatu yang mampu anda perbaiki..saya pon trus bdoa mtak ptunjuk dgan Allah pmudahkan sgala urusan saya kat bumi nilai ni...


"boleh jadi Allah mencegah anda memperoleh sesuatu adalah sebuah kurniaanNya dan tidak terlaksananya keinginan anda adalah sebuah bentuk kasih sayangNya, tertundanya pencapaian anda dari apa yang anda inginkan adalah inayah dr Allah, kerana Allah mengetahui diri anda lebih dari anda sendiri......"-hukama'-

dan..hari ni saya dgan rasminya jadi salah sorang cmtee sciety Irkss tu..saya bsyukur saya dapat bawak kerja2 sciety yg btimbun tu smpai ari ni n saya slalu mtak Allah pmudahkan n redha kan saya brada di tempat ni...

letihnyer la mak oi..dah keras tgan mnulis,,prut pon da bkeroncong lagu shah rukh khan mtak suh isi..huhu..smpai ketemu di lain lembaran...sayonara~

Friday, January 15, 2010

PENGORBANAN SEORANG IBU...


Renungkanlah... "Nurse,boleh saya tengok bayi saya?"ibu muda yang baru bersalin itu bersuara antara dengar dengan tidak kepada seorang jururawat. Sambil tersenyum jururawat membawakan bayi yang masih merah itu. Si ibu menyambut dengan senyuman meleret. Dibuka selimut yang menutup wajah comel itu,diciumnya berkali-kali sebaik bayi tersebut berada dipangkuannya. Jururawat kemudian mengalihkan pandangannya ke luar tingkap. Tidak sanggup dia bertentang mata dengan si ibu yang terperanjat melihat bayinya dilahirkan tanpa kedua-dua cuping telinga. Namun gamamnya cuma seketika. Dakapan dan ciuman silih berganti sehingga bayi yang sedang lena itu merengek. Doktor bagaimanapun mengesahkan pendengaran bayi itu normal,sesuatu yang cukup menggembirakan si ibu. Masa terus berlalu...Pulang dari sekolah suatu tengahari,anak yang tiada cuping telinga itu kini telah memasuki alam persekolahan menangis memberitahu bagaimana dia diejek rakan-rakan."Mereka kata saya cacat," katanya kepada si ibu. Si ibu menahan sebak. Dipujuknya si anak dengan pelbagai kata semangat. Si anak menerimanya dan muncul sebagai pelajar cemerlang dengan menyandang pelbagai jawatan di sekolah. Bagaimanapun tanpa cuping telinga,si anak tetap merasa rendah diri walaupun si ibu terus memujuk. Ayah kanak-kanak itu bertemu doktor. Ayah kanak-kanak itu tidak mahu anaknya terus merasa rendah diri dengan keadaan diri yang cacat. "Saya yakin dapat melakukannya jika ada penderma," kata pakar bedah.Bermulalah suatu pencarian bagi mencari penderma yang sanggup berkorban. Setahun berlalu..."Anakku, kita akan menemui doktor hujung minggu ini. Ibu dan ayah telah mendapatkan seorang penderma, tapi dia mahu dirinya dirahsiakan," kata si ayah.Pembedahan berjalan lancar dan akhirnya si anak muncul sebagai manusia baru, kacak serta bijak. Pelajarannya tambah cemerlang dan rasa rendah diri yang kerap dialaminya hilang. Rakan-rakan memuji kecantikan parasnya. Si anak cukup seronok, bagaimanapun dia tidak mengabaikan pelajarannya. Pada usianya lewat 20-an, si anak menjawat jawatan tinggi dalam bidang diplomatik. "Sebelum berangkat ke luar negara, saya ingin tahu siapakah penderma telinga ini, saya ingin membalas jasanya," kata si anak berkali-kali. "Tak mungkin," balas si ayah."Perjanjian antara ayah dengan penderma itu masih berjalan.Tunggulah,masanya akan tiba.""Bila?" tanya si anak."Akan tiba masanya anakku," balas si ayah sambil ibunya mengangguk-angguk. Keadaan terus kekal menjadi rahsia bertahun-tahun lamanya. Hari yang ditunggu tiba akhirnya. Ketika si anak berdiri di sisi keranda ibunya,perlahan-lahan si ayah menyelak rambut ibunya yang kaku. Gelap seketika pandangan si anak apabila melihat kedua-dua cuping telinga ibunya tiada. "Ibumu tidak pernah memotong pendek rambutnya," si ayah berbisik ke telinga anaknya."Tetapi tiada siapa pernah mengatakan ibumu cacat,dia tetap cantik, pada ayah dia satu-satunya wanita paling cantik yang pernah ayah temui. Tak percaya...tanyalah pada sesiapa pun kenalannya."




P/s:Kecantikan seseorang bukan terletak pada fizikal tetapi di hati.Cinta sejati bukan pada apa yang dilakukan dan dihebah-hebahkan tetapi pengorbanan tanpa diketahui. Selagi ibu kita ada di dunia ini, ciumlah dia, ciumlah tangannya, sentiasa minta ampun darinya, berikan senyuman kepadanya, bukannya dengan bermasam muka, kasih ibu tiada tandingannya, ingatlah SYURGA DI BAWAH KAKI IBU, penyesalan di kemudian hari tidak berguna, selagi hayatnya masih ada,curahkanlah sepenuh kasih sayang kepadanya, 'I LOVE U MOM'.

diari mujahidah...


salam....

lama xmnulis neh...

rase kekok plak...

ok lah...saya stat ngan post n blog baru...yaraonline dah deactivate...harap maklum=)

dah 3 bulan x tulis diari...rindu plak..huhu.

ok..first of all,,hidup baru start ngan bpindahnyer saya ke bumi nilai ni...dulu xpenah knal pon apa itu nilai..(ayat skema)..first week kat Pj,taaruf week...masa tu Allah jer yg tao betapa terseksa nya living without parents..huhuhu...but life goes on..so saya survive gak even mmg tiap2 mlam dok mimpi ma ngan abah..hek3..(sbenanya bukan anak manja pon...)

ok...abehla seminggu kat Pj,,tpakselah pindah balik mai nilai,,since kami pnyer dak art mmg dtempatkan kat nilai..mula2 smpai,,tgok cam plek jer,,,bngunan u xdek pon..hulala~yg nmpak msjid jer..=)so saya pon pegi la ke masjid besama geng2 netok klate,,hek2..usai solat asar,,kitorang pegi mneroka sekitar cfs..leh tahan letih sbb xdek tmpat teduh pon...(cam kat padang pasir tapi cni lain ckit...padang jalanraya~)kitorang pegi kat seluruh blok,,stat nagn blok A..of course la sbb bilik saya kat c2..pastu pegi plak ke blok b..oh,,rupenyer cni ada cafe n bbrapa buah kdai makan..lega ckit..hulala~

n then we proceed our jney..huhu..pegi la plak kat sberang titian siratul mustqim(pdestrian je..hehe)..rupenye ada 3 lagi blok kat c2..blok d,e n c..seme blok pompuan..ok la...kiranyer ni la tmpat kami nk lepak pon lpas ni..=)tapi blok c tu satu2nya tmpat blaja kami...em,,bnyi cam plek tp sbenayer bese jer...saya pon da masok 2 sem kat cni...em,,sambung blik,,dok tgah tjengok2 tu,,tetiba tdengar azan maghrb..ish2,bahaya tol anak dara dok mrayau tgah2 maghrb ni...so kitorang pon brangkat ke masjid nk smayang..(masa tu kat blik xleh smayang agi..kotor..huhu)..lpas solat,,saya sbgai kpala trus ajak saem2 p makan,,lpas bncang cket2..hehe,,kami pon plih nk makan kat blok b jer la..dekat...kami pon oder jer apa2 yg tlintas rase nk makan..mmg da lapar bangat tyme tu..sambil2 tgok citer yg pcik kawah thai pasang(salah satu nma kdai kat c2=p)...duk stengah jam kami pon makan ler dengan lemah lembutnya...kih3...

erkkkkk...lpas sendawa 2,3 kali...(xsenonoh tol)..kami pon balik ler bilik...sesampainyer saya n de geng kat bilik,,rupenyer da penoh satu d0rm...saya pon dgan ramahnya p ler tnya nma2 dorang...n dorang ni la sahabat n family saya kat nilai skang ni...naja,yuni,nik,k.zek,ecah,azi,syira,ainin,ijah,midah,yah,biha,nadia,jiha,n...mira...so,,from dat day,bmulanya khidupan saya kat bumi nilai ni....ok lah,,nmpaknya da lama dok mnaip...bye2...tggu sambungan lagi 6 bulan saya kat cni...huehehehehe...wssalam..