Followers

Sunday, January 17, 2010

diari mujahidah...





salam...
saya sambung lagi diari saya ari ni...=)
tadi after subuh prayer,,saya trus p stdy room n baca ma'thurat...lpas abeh ma'thurat,,mula la rase ngantok balik..huhu,but i juz keep seatg ats krusi saya yg mmg x empuk tu..hehe,tgah dok bpikir sal masa depan tu(huhu~),,tiba2 tnampak satu buku yg da lama saya x bukak smenjak saya skang ni dok mnelaah buku solusi dari isu1-isu15.(",).ok,,lps tnampak tu,sure la trase nk amik bace sb mmg da lama xbukak..dok tgah belek2 tu,,tetiba tgan dok p brenti kat satu page yg saya ada tanda stars..ehehe,,(dats mean de page is quite imprtant 4 me..)..mmg betulla,mase tgok kat page tu,,saya tgok kat satu ayat yg saya mmg da hlight(cuma da xingat bila..)...ayat tu bbunyi camni...

" KEMENANGAN & KEJAYAAN ITU SEDANG MENANTI DI HADAPAN KITA. WALAUPUN TEKANAN SEMAKIN DAHSYAT DAN KERAS MENGHIMPIT KITA, TETAPI INGATLAH BAHAWA SESUNGGUHNYA FAJAR MENTARI PASTIKAN TERBIT WALAUPUN KEGELAPAN MASIH BERPANJANGAN "
-AL IMAM HASSAN AL BANNA-






tetiba fikiran saya mnerawang jaoh p ke abad 19 dinasti ching..hulala~xdelah..tetiba datang balik dlm kotak pikiran saya nape saya bold kata2 hikmah ni..n it was hppened tyme 2bulan ptama saya dok kat nilai ni..(asenyer kot..)masa tu smua student xbraper serius lagi nk blaja sbb baru stat sem..plus,,we're new student,,lagi la rilek habis..n seingat saya,masa tu smua scity n club sibuk ngan AGM..(annual grand meeting)..de most reason depa buat agm ni sbb dorg nak pilih cmttee baru utk klab n sciety..masa tu mula la tiap2 malam ada anncment "attntion to all student cfs iium nilai,u're cmplsary to attend bla..bla..bla..."..n tyme tu jgak saya yg mmang dah xbrape nk minat ngan benda2 camni buat dek je la kat suara2 merdu yg dok tgah buat anncment tu..

tapi ada satu malam tu,,saya yg tgah dok murojaah quran kat masjid dpt satu msg dari sorang sister(nama dia k.azimah~)..msg dia mafhum nyer camni la..adik,,malam ni ada usrah kat musolla blok a..lpas baca msg tu trus x pk panjang nk p@x sbb mmg da lama cari usrah kat uia ni..pastu saya pon brangkat balik dari msjid lpas solat isyak..smpai kat blok trus p musolla tgkat2 yg smemangnyer lagi bawah dari bilik saya kat tgkat3 tuh...huh~masa masuk tu saya tgok da rmai orang kat dalam(alhmdulillah,,rupenyer students kat cni masih cinta pada salah satu daripd sunnah Rasulullah ni...),,saya pon trus duduk kat barisan blakang n hujung skali..rase kecik plak diri tgok smua orang cam thiqoh2 jer...~lpas akak yg fes tu ckap,,then akak kdua plak ckap..em,,ada la dlm stengah jam dorang dok bcakap n bagi tazkirah kat depan tu..masa tu saya rasa iman ni subur balik dari kegersangan ilmu n nasihat..

lpas tu akak2 tadi suh pecahkan kpd bbrapa group n saya pon trus p ke group yg dhandle oleh sis azimah(mmandangkan saya knal dia sorang jer tyme tu..huhu),,nak dipendekkan criter,,dlm liqa' saya tu,,k.jimah suh setiap org cakap,,pape pun dpan orang len asalkn bnda2 bmanfaat,,hadis,,ayat quran@pape jer yg boleh dkongsi...masa tu saya org last yg bcakap,,sbb saya mmg xsuka cakap bnyak klau xperlu..so,,masa tu xde benda lain yg tlintas kat pikiran kcuali kata2 Abu Musa Al-Asyari yg saya pgg smpai ari ni...

"perumpmaan orang mukmin yg baca quran seperti uthrujjah(buah limau syurga),,bau harum n rasa sedap...prumpamaan org mukmin yg xbaca quran spt buah tamar,bau xde tapi rasa sedap..prumpamaan org munafiq yg baca quran plak spt raihanah(bunga syurga),,bau harum tp rasa xde n last prumpamaan org munafiq yg xbaca quran spt hanzolah(peria),bau xde n rasa pahit..."




ringkas n sderhana jer sharing moment saya..lpas abeh saya ckap,bsurailah group liqa' kami n then k.,jimah ckap nnti pape info dia ckap blik...saya pon trus blik..

nak dijadikan sejarah,,lpas smggu tu,,saya dpt msg dari sorang sister mtak nk jumpa..sy pon pegi je la..tyme jumpa tu,,dia cakap adik dpilih utk jadi salah sorang cmmttee IRKSS..tkejut benor saya tyme tu sbb setahu saya ni sciety course...huh,,time tu mcm2 dok pikir,,ape la sis2 ni,,saya yg sempoi n xbrapa boleh diharap pon tpilih...saya xpk panjang trus tolak jer twaran tu...

malam tu plak saya dpt call dari k.masyitah mtak turun kat bawah..saya bagi ler bribu alasan xmoh turun tp atas sifat lembut saiyidina uthman(",)saya turun la jgak...sis masyitah ckp da xde masa ni,,nak xnak adik kna s2ju jgak n skang ni kami nk amik gambor buat slide malam agm...tkejut cimpanzee saya tyme tu tp nk buat cane,,nasi da hangit..huhu(nasi da jadi bubur..) maka dorang pon amikla gmbar muka saya yg mmg encem ni..huhu..

balik bilik tu saya trus mgelabah xtao nk ckap cane dah...saya dok mundar mandir dlm stdy room n utk bagi relaks cket,,saya pon bace la satu buku yg saya bawak dari khazanah ilmu saya kat umah..n then jumpa la ayat tadi.."" KEMENANGAN & KEJAYAAN ITU SEDANG MENANTI DI HADAPAN KITA. WALAUPUN TEKANAN SEMAKIN DAHSYAT DAN KERAS MENGHIMPIT KITA, TETAPI INGATLAH BAHAWA SESUNGGUHNYA FAJAR MENTARI PASTIKAN TERBIT WALAUPUN KEGELAPAN MASIH BERPANJANGAN "
-AL IMAM HASSAN AL BANNA-..slpas baca ayat ni lega la cket pastu tpikir plak nk kol akak saya yg kat perak tu,,n then dia pon bagi la nasihat kat adik dia yg tgh bdebor2 ni.antara yg tkeluar dari mulut kakak saya yg saya ingat..

"jangan letakkan garam di dalam air yg sedikit, masinnya akan terasa
tetapi letakkan ia di dalam tasik yang besar, agar hilang masinnya"

begitulah dgn masalah yang kita hadapi, jgn terlalu menumpukan pd masalah tersebut sehingga membebankan diri sendiri...
tp berlapang dada lah, krn dengan nya mudah bg kita menerima hidayah dan pasti ada hikmah disebaliknya.....

lpas abeh ckap ngan kakak saya,tpikir jgak saya pada kata2 Dr Aidh AlQarni dlm buku beliau LaTahzan"jangan anda hiraukan segala sesuatu yang tidak mampu anda selesaikan, sebagai penggantinya, curahkanlah waktu anda untuk berusaha memperbaiki segala sesuatu yang mampu anda perbaiki..saya pon trus bdoa mtak ptunjuk dgan Allah pmudahkan sgala urusan saya kat bumi nilai ni...


"boleh jadi Allah mencegah anda memperoleh sesuatu adalah sebuah kurniaanNya dan tidak terlaksananya keinginan anda adalah sebuah bentuk kasih sayangNya, tertundanya pencapaian anda dari apa yang anda inginkan adalah inayah dr Allah, kerana Allah mengetahui diri anda lebih dari anda sendiri......"-hukama'-

dan..hari ni saya dgan rasminya jadi salah sorang cmtee sciety Irkss tu..saya bsyukur saya dapat bawak kerja2 sciety yg btimbun tu smpai ari ni n saya slalu mtak Allah pmudahkan n redha kan saya brada di tempat ni...

letihnyer la mak oi..dah keras tgan mnulis,,prut pon da bkeroncong lagu shah rukh khan mtak suh isi..huhu..smpai ketemu di lain lembaran...sayonara~

No comments:

Post a Comment